Betoog door fractievoorzitter Frans Houben bij bespreking coalitieakkoord ‘Energiek door samendoen’ op 15 mei 2018.

De fractie van GroenLinks Beuningen wil Beuningen nu en Morgen feliciteren met dit coalitieakkoord. Meer dan kruimeltjes worden VVD en CDA niet gegund. Het CDA krijgt een jeugdlintje en de VVD een 2e BOA, wie kan daar nu tegen zijn? Mogelijk blijft het daarbij, andere wensen worden op zijn best in de onderzoekstand gezet met een ongewisse uitkomst. En er wordt nogal wat onderzocht. Onderzoek, in beeld brengen en aanverwante termen komen in het akkoord zo’n 20 keer voor. Variërend van sollicitatiebeleid, Dromedaris via zwembad en schoolzwemmen tot verlaging van de OZB. Veel concreter wordt het niet. In feite zegt het akkoord, we gaan de komende vier jaar onderzoeken hoe we gaan regeren. Een pover, vrijblijvend stuk, bijna een garantie op vier jaar stilstand. Een inwoner die dit leest krijgt bij deze black box geen enkel idee welke kant het uitgaat. Je zou bijna gaan verlangen naar een gemeentelijke fusie. Het is best mogelijk dat de zo geliefde coalitiepartners VVD en CDA op het einde van de rit met lege handen staan.

 

De bijlagen uit het informatierapport geven een inkijkje, een vermoeden over hoe het zo gekomen is. Best handig die openbare verslagen. De VVD en het CDA hebben zich zo te zien aan elkaar vastgeklonken als een soort Siamese tweeling. Ze mogen meedoen aan de formatie, maar de Siamese tweeling is voor Beuningen nu en Morgen inhoudelijk niet de voorkeurspartner. Dan kost het wat om mee te mogen doen. Tekenen bij het kruisje onderaan het coalitieakkoord, anders valt niet te verklaren, buiten een gebrek aan programmatische overeenstemming, waarom er zo weinig van hun verkiezingsprogramma concreet is opgenomen in het akkoord. De sloop van de Leghe Polder, geen windmolens, de Asdonck als evenemententerrein, herstel van de gemeentepagina in het CDA-huisorgaan ‘de Koerier’, het eigenaarschap van Industrieterrein de Sluis, geld voor de zorg blijft voor de zorg, etcetera, etcetera, niets uit deze bloemlezing vinden we terug in het coalitieakkoord.

 

Het is een akkoord op hoofdlijnen. Maar je hebt hoofdlijnen en hoofdlijnen. Fijn is een hoofdlijn die op zijn minst aangeeft welke koers er gevaren wordt. Wat hier voorligt is echter een opsomming van onderwerpen met veelal het doorschuiven via een onderzoek, een vage toelichting en soms zelfs ietwat gebrabbel. En ja, wij zijn bezorgd over de uiteindelijke inkleuring van de speerpunten in een collegeprogramma. Immers de coalitie en het beoogde college is het rechtst mogelijke voor Beuningen, rechtser kunnen we het niet maken, daarbij gestut door 1 CDA en 2 VVD-fractievoorzitters (Pascal Cobussen, fractievoorzitter van Beuningen nu en Morgen is tevens lid van de VVD!!). Deze coalitiesamenstelling is een bewuste keuze van de coalitievormende partijen, een coalitie komt niet bij toeval of per ongeluk tot stand. Wij zullen de invulling van het collegeprogramma en de alle andere handelingen van het college zeer kritisch volgen.

 

Het voert te ver om het coalitie-akkoord punt voor punt door te lopen, daarvoor is het te veel een voortzetting van bestaand beleid, te weinig concreet als het over nieuw beleid gaat en daarbij staat het ook nog eens vol dooddoeners. Onder samenleving bij het onderwerp werk en inkomen komen we een zin tegen als: De vraag hoe we als gemeente grip houden op de besluiten die regionaal genomen worden op dit terrein komt daarmee meer centraal te staan. Wat wordt hiermee beoogd? Je maakt als Beuningen immers zelf deel uit van die besluitvorming. Bij maatschappelijke ondersteuning wordt gesteld dat in de zorg een balans moet worden gevonden tussen een algemene voorziening en maatwerk. Wij zijn benieuwd naar hoe die balans er voor onze meest kwetsbare inwoners uit gaat zien. GroenLinks gaat ervan uit dat er vaart wordt gezet achter het vertalen van de rechterlijke uitspraak over de huishoudelijke hulp in beleid, wanneer kunnen we eigenlijk een voorstel verwachten? Voor het CDA hebben we hierbij de vraag of er gesproken is over het binnen het sociaal domein houden van mogelijke overschotten bij de WMO. Bij educatie en welzijn zien we dat er gekeken wordt naar nut en noodzaak van nieuwbouw van de Dromedaris en van het zwembad. Bestaat er een relatie tussen beide onderwerpen bijvoorbeeld in budgettaire zin. Benieuwd is onze fractie naar de uitkomsten van het onderzoek naar het invoeren van de 1% regeling voor kunst en cultuur, zouden we positief vinden. Op het gebied van duurzaamheid en energie wordt het huidige beleid voortgezet. GroenLinks had graag gezien dat er ook tussendoelen geformuleerd worden, bijvoorbeeld het realiseren van 70% van de doelstelling in 2028. We kunnen bij wijze van spreken niet tot 2040 wachten op de drijvende zonnepanelen van het CDA. Milieubeleid is meer dan duurzaamheid en energie. Zaken als luchtkwaliteit, geluid, natuur en alertheid op ontwikkelingen bij onze buren, bijvoorbeeld op TPn-west ontbreken in het akkoord. De ambities als het om de duurzaamheid van nieuwe en bestaande woningbouw gaan zijn best OK. Aan concrete invulling, met name als het gaat om de betaalbaarheid en toegankelijkheid van woningen ontbreekt het voor een belangrijk deel. Bij het buitengebied wordt gesteld dat de agrarische sector gesprekspartner zal zijn. Er zijn meer bewoners en gebruikers van het buitengebied, graag die er ook bij betrekken. Bij verkeersveiligheid mist onze fractie een inkoppertje, de aanpak van de burgemeester Geradtslaan. En de financiën worden een feest. We gaan meer sparen, mogelijk minder OZB en geen hondenbelasting meer betalen, we hebben een hoop wensen en we zorgen ervoor dat we voldoende reserves hebben. Luchtfietserij, een van de eerste voorstellen aan de raad zal zijn om een krediet van om en nabij de 3 miljoen euro te voteren voor de ontbrekende bijdragen van de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland aan de afvoer van het zand per as uit de Beuningse Plas.

 

Ja, die afvoer van het zand uit de Beuningse Plas, die wordt met een zin afgedaan. Voor wat de zandwinning Beuningse Plas betreft zijn alle inspanningen erop gericht om de startdatum van de winning, 1 januari 2020, te halen. Hierbij heeft onze fractie enkele specifieke vragen. De vraag aan Beuningen nu en Morgen is of het tot nu toe gevoerde beleid inderdaad onverkort wordt voortgezet. Van de VVD en het CDA willen we weten of zij nog steeds achter de mede door hen ingediende motie staan, waarin het door het college gevoerd beleid wordt afgekeurd.

 

Tot slot, de coalitie wil ondermeer onze inwoners, organisaties en bedrijven laten meepraten over de uitwerking van het programma. Een loffelijk streven. Dit kan echter ook gezien kan worden als een poging om een gebrek aan visie, chemie, vertrouwen en inhoudelijke overeenstemming te verbloemen.