Antwoorden op de gestelde vragen
Er worden zowel zieke, overlastgevende als gezonde bomen gekapt. Niet duidelijk is welke criteria er worden gehanteerd? Wanneer wordt een gezonde boom gekapt? Wat is een overlastgevende boom, wie bepaald dat en wat zijn de overwegingen om tot kap over te gaan.
De bomen worden getoetst op de waarden zoals verwoord in artikel 6, lid 2, van onze Bomenverordening. Dit wordt getoetst door de ODRN en is door hen goedgekeurd, waarop de vergunning verleend is.
De bomenkap in het buitengebied is gepland en opgenomen in het 'Vervangingsplan Lanen' uit het Bomenbeheerplan (2012). In eigenlijk alle gevallen gaat het om populieren en wilgen. Dit zijn boomsoorten met een korte levensduur. De bomen zijn nu aan het eind van hun leven, waardoor gevaarlijke situaties ontstaan.
De gemeente is zeer terughoudend met het kappen van gezonde bomen. Voor de bomen aan
Kapershof, De Haaghe en de Papenhaag is overlast de reden om een kapvergunning aan te vragen. Bewoners hebben last van val van blad (afvallend blad), bloemen en vruchtjes en wortelopdruk, zowel op gemeentelijk als op particulier terrein. Er is ruim tien jaar intensief gecommuniceerd met de bewoners die overlast ervaren en gezocht naar alternatieven. Begin 2019 bleek een meerderheid van de bewoners overlast te ervaren en de bomen verwijderd te willen zien met herplant van andere bomen, waarop de gemeente besloten heeft om een kapvergunning aan te vragen. Wij hebben het initiatief bij de bewoners neergelegd, vanuit de bewoners is ook de vraag gekomen om de bomen te kappen (bewonersbetrokkenheid).
We hebben van bewoners begrepen dat er kapvergunningen zijn verstrekt voordat de bewoners werden ingelicht, is dit de normale gang van zaken?
Voor het kappen van gemeentebomen is een omgevingsvergunning nodig. Wij vullen via het omgevingsloket de aanvraag in en sturen deze op naar de ODRN (Omgevingsdienst Regio
Nijmegen). De ODRN toetst de aanvraag. Zij zorgen ook voor de publicatie van zowel aanvraag als besluit. De aanvraag en het besluit wordt digitaal gepubliceerd door de Gemeente Beuningen via de eigen website en www.officielebekendmakingen.nl. Wij informeren bewoners niet vooraf, dit is ook niet de gebruikelijke werkwijze bij aangevraagde en verleende omgevingsvergunningen. Na publicatie van de aangevraagde vergunning is het voor iedereen mogelijk om de aanvraag in te zien.
Ook zijn er brieven verstuurd waarin aangeven werd dat er bezwaar kon worden ingediend. Echter een uitspraak van de bezwarencommissie zou erpas na het kappen komen? Ook werd in de brieven niet aangegeven dat er een voorlopige voorziening bij de rechtbank kon worden aangevraagd om een snelle kap te stuiten. Vindt u dit acceptabel?
De aanname in de vraagstelling is niet correct. Op 19 augustus is het besluit genomen om de kapvergunning te verlenen. Op 21 augustus is het besluit gepubliceerd (zie hierboven). In deze online publicatie staat hoe men een bezwaar kan indienen tegen het besluit, maar ook hoe een voorlopige voorziening aangevraagd kan worden.
Op 2 september hebben alle bewoners van de Haaghe, Kapershof, Papenhaag en een aantal bewoners van de Haagstraat en Hogewaldstraat een brief ontvangen. In deze brief is aangegeven wat wij gaan doen in de straat. In deze brief is niet aangegeven hoe men een bezwaar kan indienen, dit stond immers in het besluit van 21 augustus. De brief van 2 september was informatief. Het is mogelijk dat bewoners de publicatie van het besluit niet gelezen hebben. Zij hebben daarom de mogelijkheid genomen om op deze brief hun bezwaren kenbaar te maken.
Wij hebben een aantal bezwaarmakers persoonlijk gesproken. Wij hebben aangegeven dat wij de bomen in hun straat niet gaan kappen. Achteraf blijkt dit niet de juiste gang van zaken, bezwaarmakers moeten worden verwezen naar de commissie voor de bezwaarschriften.
Op 7 november hebben alle bewoners nog een brief ontvangen. In deze brief hebben we aangegeven dat wij de bomen niet gaan kappen; wij wachten het advies van de commissie voor de bezwaarschriften af.
Enkele maanden geleden was er sprake van bomenkap in de omgeving van de Poldervaart. Hierover is uiteindelijk overlegd met de buurt d.m. v. een bijeenkomst in het gemeentehuis. Waarom is dit niet gebeurd bij deze gelijksoortige gebeurtenissen ?
De reden om voor de Poldervaart wel te kiezen voor een zwaarder participatietraject is, omdat er aan de Poldervaart de gehele inrichting van de buitenruimte gaat veranderen.
Een argument dat mensen horen is dat de kap gebeurt op verzoek van bewoners, hoe kan het dat bewoners van diezelfde straat van niets weten, horen zij niet gehoord te worden? De mogelijkheid van alternatieven, zoals gedeeltelijke kap ofdunning zou dan ook bekeken kunnen worden.
De gemeente ontving circa 2005 de eerste klachten over de bomen van inwoners uit de straat. Het aantal klachten nam gedurende de jaren toe. Verschillende keren is door medewerkers van de gemeente gesproken met ontevreden bewoners. De gemeente had als standpunt om de bomen te laten staan. Na herhaaldelijke meldingen heeft de gemeente aan de bewoners gevraagd om een enquête te houden in de straat. Hieruit bleek dat een meerderheid van de huishoudens voor kap was. Voor ons is dit de reden geweest om een kapvergunning aan te vragen. De mogelijkheid voor alternatieven staat altijd open.
Herplant
Op alle locaties is herplant voorzien. In het buitengebied gaat het om diverse (onder-)soorten van de populier. Populieren horen bij het rivierenlandschap. Door te kiezen voor een gevarieerd aanbod zijn de opstanden weerbaarder tegen ziekten. Het plan is om aan de Haaghe, Kapershof en Papenhaag niet-vruchtdragende sierperen en esdoorns te planten. Deze zullen naar verwachting voor minder overlast zorgen.
In de bebouwde kom worden 173 bomen gekapt en 129 bomen geplant. Buiten de bebouwde kom verdwijnen 388 bomen en worden 176 bomen geplant. Anders dan in het verleden is het huidige beleid om bomen te planten op een duurzame groeiplaats, waar de bomen de ruimte hebben om tot volle wasdom te komen. We verkiezen dus kwaliteit boven kwantiteit. Dit betekent dat met name in het lanen in het buitengebied de afstanden tussen de bomen groter worden, waardoor een grote kroon kan ontstaan. Zo hebben de bomen een groot groeipotentieel. Alleen bomen die groeien leggen structureel C02 vast.