Bestuurlijke chaos zandafvoer Beuningse Plas (deel 2).

Hoe 2,7 miljoen euro in rook opging.

Eind februari heeft de gemeenteraad twee keer vergaderd over de afvoer van zand per vrachtwagen uit de Beuningse Plas. Het ging met name over de financiële bijdragen van de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland, in totaal zo’n 2,7 miljoen euro. Volgens het college van B&W waren die min of meer toegezegd. (Zie ook: https://beuningen.groenlinks.nl/nieuws/zandafvoer-beuningse-plas)

 

 Inmiddels is de zaak verder ontspoord. En niet zo’n klein beetje. Vorige week heeft de gemeenteraad van Nijmegen vrijwel unaniem besloten dat Beuningen geen cent krijgt voor de afvoer van het zand via Nijmeegs grondgebied naar de loswal aan het Maas-Waalkanaal. Afgelopen donderdag kwam de klap op de vuurpijl. In een, in niet mis te verstane woorden, gestelde brief aan het college van B&W van Beuningen lieten gedeputeerde staten van Gelderland weten dat zij nooit een toezegging hebben gedaan over een financiële bijdrage aan het vervoer per as. Ook achten zij het onwaarschijnlijk dit in de toekomst te zullen doen.

 

Van de financiële onderbouwing van het raadsvoorstel blijft hierdoor geen spaan heel. Het beruste volledig op drijfzand. Waar gaat het college nu die ontbrekende 2,7 miljoen euro vandaan toveren? Hoe lang blijven BN&M en D66 genoegen nemen met de steeds maar weer onjuist gebleken beweringen van hun eigen wethouders? De inwoners van Beuningen worden opgescheept met een extra tekort van 2,7 miljoen euro.

 

Voor ons blijft de afvoer van zand uit de Beuningse Plas per as een punt. Gedurende 15 jaar, 280.000 vrachtwagenbewegingen over bedrijventerrein TPN-west en langs de achtertuinen van inwoners van Weurt is ongewenst. GroenLinks Beuningen blijft zich inzetten voor zandafvoer via een transportband, beter voor omwonenden, bedrijven, milieu en financiën.

 

Frans Houben

Fractievoorzitter/lijsttrekker GroenLinks Beuningen

 

Voor meer informatie kunt contact opnemen met Frans Houben, fr.houben@kpnmail.nl